29 Ocak 2018 Pazartesi

Afrin Askeri Operasyonu Üzerine Düşünceler


Operasyon yüksek ateş gücü ile birleşik kuvvet harekatı şeklinde planlanmış. Başlangıçta Hava Kuvvetlerinin ve Topçunun yüksek ateş gücü ile terörist mevzileri ağır bombardımana tabii tutularak moral üstünlüğü ele geçirilmiş ,ardından piyade ve ÖSO birlikleri kıyıbaşlarını tutmuş daha sonra da zırhlı ve mekanize birlikler devreye girmiştir.

Kıyıbaşı olarak 8 nokta belirlenmiş maksat sınır hattımızdan güney istikametine doğru terör unsurlarını süpürmek olarak hedeflenmiştir. Süpürme harekatı kapsamında sınırlarımızda başlayan arazinin dağlık olması nedeni ile yaya piyade unsurları kullanılmış kıyıbaşları tutulup ilerleme sağlandıkça zırhlı birliklerin zırh ve ateş gücünden faydalanmak maksadı ile zırhlı birlikler parça parça devreye sokulmuştur. Harekat arazisinin imkanları doğrultusunda olabildiğince süratli devam etmektedir.

Geçmişte müşterek harekat tank,top,havan,jandarma, GKK, Mekanize Piyade birliklerinin hepsine aynı anda emir komuta etmiş zırhlı birlik subayı olarak harekatın planlaması ve bence bu kadar ağır bombardımana rağmen yavaş gelişmesi konusunda bir kaç itirazım var.

Bu harekatın hızlı ve etkili gelişmesini sağlayacak en önemli unsur zırhlı birlik harekatı olup maalesef bu harekatın başlangıcından beri zırhlı birlik harekatı bu güne değin yapılmamıştır. Terör örgütünün savaşma azmi ve cesaretini kıracak en önemli unsurlardan bir tanesi zırhlı birlik harekatıdır. Şu ana kadar zırhlı birliklerin ateş ve zırh gücünden faydalanmış manevra ve hız gücünden ise faydalanılmamıştır.

Azez -Afrin hattı , Reyhanlı -Afrin ve son olarak da İdlib haritan-Afrin hattı zırhlı birlik harekatına oldukça uygun arazi kesimleridir.Zırhlı birliğin sürat ve manevra gücünün kullanılarak bölgenin süratle terör unsurlarından temizlenmesiyle tutulan kıyıbaşlarının örs, zırhlı birliklerinde çekiç görevi yapması ile teröristlerin hem meskun mahallerden alacağı lojistik destek hem de meskun mahal muharebesi için mevzilerinden terör unsurlarını çekmesine engel olunacaktır.

Meskun mahallerinin kuşatıldığı ve terör unsurlarının bu meskun mahallerden desteksiz bırakıldığı zaman zaten terör unsurlarının dağda yaşama veya direnme kabileyetlerininde kırılacağı aşikardır.
Zırhlı birlikler için doğu batı, güney kuzey hattı dağlı araziler dışında kalan alan 50 km ye 30 km ye tekabül ediyor ki bu mesafelerde yüksek ateş gücü,manevra, zırh gücü sayesinde operasyonun hızını en az 2 katına çıkartacaktır. Dolayısı ile hızlı bitirilen operasyon yorgunluk ve maniplasyonlara kapalı olacaktır. Böyle bir harekat aynı zamanda zayiat sayısını da minumum seviye de tutacaktır diye düşünmekteyim.

Bunu sadece ben mi biliyorum elbette hayır. Muhtemelen bu operasyonda ki hem siyasi düşünce, hemde askeri düşünce örs çekiç harekatından ziyade süpürme harekatını seçerek terör ve yandaşlarının kontrol edilmek istenilen arazi üzerinden güneye doğru geri çekilmesine ve veya kaçmalarına olanak vermektedirler. Burada ki temel sorum da  işte tam buradadır. Bölgeyi boşaltacak terör unsurları hangi hatta duracaklardır? Çekilmelerine izin verilen terör unsurları ne kadar zaman sonra toparlanıp bize karşı tekrar tehdit oluşturabilirler?

Siyasi iradenin harekat için belirlediği ve TSK ne verdiği direktifin içeriğini tam olarak bilemediğimiz için bu konuda yorum da yapamıyoruz. Ancak görünen o ki TSK nin süpürme harekatını seçmesi konusunda siyasi iradenin direktifi olduğu aşikardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder