11 Aralık 2017 Pazartesi

Adalet, Adalet, Hak, Hukuk, Guguk


İstediğiniz kadar bağırın, çağırın. Devrin gücünü ellerinde tutan iktidarların verdiği kadar hakkın var. Bu da bize Adalet, Hak, Hukuk, Guguk diye yutturulmaya çalışılıyor.
George Orwell 1940’larda yazdığı Hayvan Çiftliği kitabında “ Bütün hayvanlar eşittir, bazı hayvanlar daha da eşittir.” Tespiti, dünya tarihinde ki en büyük tespitlerden bir tanesidir. Bizim kanunlarımız ağırlıklı olarak “İnsanı” değil “Malı” koruyan bir hukuk rejimidir. Örneğin bir adamı dövün ( basit yaralama ) cezası 6 aydan 1 yıla kadar hapis, Mala zarar verin, 4 aydan 3 Yıla Kadar hapis cezasını yiyin.
Sözüm onlara, ileriden geriye doğru yürüyen, gerisini parlatmaya çalışan en üstün geri zekâlılar diyor ki : “ Eşitlik ancak hukuk önünde olabilir. “ Hangi hukuk be kardeşim? Diyecekler ki bana ilahi hukuk. Ölünce….Bu dünya hukuku nerede kaldı o zaman? Ne için yaşıyoruz?
Genelkurmay Kavşağının önünde bir heykel var Kol Saati heykeli. Nam-ı Değer Zafer Çağlayan anıtı. Kirlenmişliğin ve rüşvetin anıtı. Anıt, dört yöne bakan dört adet kol saatinden oluşuyor. Sanki, dünyanın bütün yönlerini kirlettiniz der gibi…
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, WhatsApp’ta profil resmini değiştirdi. Çağlayan, profiline Tevbe Suresi 40’ıncı ayetini “Üzülme! Çünkü Allah bizimledir” cümlesini yazdı.

Şimdi Hukuk’ dan bahsedelim. Rüşvetin hukukundan.
Küçükken parmaklarımızla sayardık. Bir elimizin parmaklarıyla, bu tutmuş, bu temizlemiş, bu pişirmiş, bu yemiş, bu da hani bana hani, bana demiş. Rüşvetin hukuku, paylaştıkça üstü örtülen, legalleştirilen, sadece hukuk dan değil kanundan da kaçırılan bir hukuktur.  
Başta ne dedik, bizim kanunlarımız insanı değil Malı korur. Oysa ki malı da insanı da koruyan ne hukuktur, ne de kanundur. Koruyan AHLAK ve VİCDANDIR.
Eşitlemeyi sadece hukuk da görmek cahilliğin dik alasıdır. Hangi rejimde yaşarsanız yaşayın, kanunlarınız mükemmel de olsa, onları uygulayacak ve uygulatacak gücünüz, aynı zamanda AHLAK ve VİCDAN sahibi yöneticileriniz yoksa EŞİTLİK de yoktur. Dünyanın en kötü rejiminde yaşayın. Eğer AHLAK ve VİCDAN sahibi yöneticileriniz ve kanunları uygulatacak güçleri varsa, orası Cennetten bir köşedir.   
Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyeyim hukukun üstünlüğü gibi bir ütopyaya da sahip değilim. Ancak, halen uygulanmakta olan üstünlerin hukukundan da memnun değilim. Evet hiçbir zaman eşitlik olmayacak, tabiat âleminde, bazı hayvanlar daha da eşit olacakta, bu kadarına da pes yahu.

Kıssadan hisse eşitlik hukuk önünde olmaz. Eşitlik VİCDAN la ,eşitlik AHLAK la olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder