3 Ocak 2016 Pazar

SORU VE CEVAPLARLA YARGIYA KAPALI İDARİ İŞLEMLERLE MESLEKTEN MEN EDİLENLER HAKKINDA 12 EYLÜL 1980 ANAYASASI VE 2010 ANAYASA REFARANDUM SONUCU ORTAYA ÇIKAN DURUM KABUL EDİLENLER AÇISINDAN

SORU VE CEVAPLARLA
YARGIYA KAPALI İDARİ İŞLEMLERLE MESLEKTEN MEN EDİLENLER HAKKINDA 12 EYLÜL 1980 ANAYASASI VE 2010 ANAYASA REFARANDUM SONUCU ORTAYA ÇIKAN DURUM
KABUL EDİLENLER AÇISINDAN

SORU1            : 12 Eylül 1980 Anayasası ile yargıya kapalı işlemlerle memuriyetin sona erdirilmesi işlemleri nelerdir ?
CEVAP  : 1. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun meslekten men kararları yargıya kapalıdır.
              2. Yüksek Askeri Şura Kararları ile meslekten men kararları yargıya kapalıdır.
SORU2            :2010 Anayasa refarandurumdan sonra HSYK kararları ile meslekten men edilenler ile YAŞ kararları ile meslekten men edilenler hakkında hangi kanunlar çıkarılmıştır.
CEVAP  : 1.HSYK Kararları ile meslekten men edilenler hakkında 6087 (Kanun kabul tarihi :11.12.2010 )  sayılı kanunun Geçici 3 ncü maddesi.
              2. YAŞ Kararları ile meslekten men edilenler hakkında 6191(Kanun kabul tarihi :10.03.2011) sayılı kanunla 926 sayılı TSK personel kanununa Geçici 32 madde eklenmiştir.
SORU3            :Her iki kanun da da meslekten men edilenlerin nereye başvuru yapmaları öngörülmüştür ve mesleğe kabul edilme kararı nasıl verilmektedir ?
CEVAP  :1. Hakim ve savcıların kendilerini meslekten men eden kuruma yani HSYK ya başvurmaları öngörülmüştür. HSYK Genel Kurulu , “dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda, talep halinde, başvuranın bizzat veya vekili aracılığıyla yazılı ya da sözlü savunmasını da almak suretiyle, başvurunun kabulüne veya reddine karar verir.”
            2. TSK mensuplarının ise MSB lığına başvurmaları öngörülmüştür. “Milli Savunma Bakanı, başvurunun kabulüne veya reddine en geç altı ay içinde karar verir. “ Burada kişiye savunma hakkı tanınmamıştır.
SORU4            :Başvurunun kabülü halinde neler yapılmaktadır.
CEVAP  :
Hakimler ve Savcılar için :
1. Önceki karar kaldırılmaktadır.
2. Hakimlik ve Savcılık mesleğine tekrar dönmesi sağlanmaktadır.
3. Yaş haddine kadar çalışmakta.
4. Genel Kurulun mesleğe iade kararına karşı itiraz edilememekte dava açılamamaktadır.
5.Önceki karar kaldırıldığından geçmişe dönük özlük hakları iade edilmektedir.
Subay ve Astsubaylar için :
1. YAŞ Kararları yürürlükten kaldırılmamaktadır.
1. Emeklikliği hak edenler için, isteyenler emekli edilmekte.
2. Çalışmak isteyenler de sınıf ayrımı gözetmeksizin ( İster Hakim, savcı olsun ,ister doktor olsun,ister öğretim üyesi olsun ) 657 sayılı Devlet memurlarına göre araştırmacı kadrosuna atama yapılmaktadır. Meslek sahibi olanlar mesleğini icra edememektedir.
3. Zorunlu emeklilik tarihi belirlenmektedir.
4.Harcırah verilmemektedir.
5. MSB nın mesleğe kabul kararına karşı kanun koyucu itiraz edilemez ,dava açılamaz şeklinde bir madde üretmemiştir.
6. Önceki karar ( YAŞ KARARI )yürülükte olduğundan geçmişe dönük özlük hakları iade edilmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder